activiteitstracker

De activiteitstracker, het ideale hulpmiddel om spectaculair af te vallen?

In fit zijn, nieuws by Carline De Cauwer

Vandaag al een heerlijke workout gedaan? Woehoew!

Maar geloof je nu dat je daarom een grotere portie of extra nagerecht hebt ‘verdiend’?

Helaas moeten we dan jouw roze bubbel doorprikken.

De mythe van de activiteitstracker

“Maar volgens mijn activiteitstracker heb ik 500 kcal verbrand.”

Houd er rekening mee dat je met je maaltijd of snack van 500 calorieën eigenlijk méér opneemt dan je er zogezegd hebt afgetraind. Onder meer om volgende redenen:

  1. Het cijfer op de activity tracker is slechts een schatting. De kans is groot dat je in werkelijkheid een pak minder calorieën hebt verbrand dan wat je dashboard je vertelt;
  2. Je lichaam verbrandt ook calorieën in rust. Dus in principe moet je deze van je totale hoeveelheid ‘verbrande’ calorieën aftrekken;
  3. Meteen na het sporten geloven we vaak een grote honger te hebben. Hierdoor zijn we geneigd een royalere portie te consumeren dan we op een ander moment zouden eten;
  4. Te grote hoeveelheden intensieve sport kunnen er ook voor zorgen dat je lichaam anders zal omspringen met het opnemen en verbranden van energie. Dan is het perfect mogelijk dat je verbruik zichzelf wat in spaarstand zet en binnenkomende calorieën zo lang en zo goed mogelijk wil vasthouden. Zoiets wil je niet, toch?

De moraal van het verhaal

Dit is geen massale oproep om onze activiteitstracker buiten te gooien of deze vanaf nu steevast te negeren. Wel vragen we om dit hulp- en motivatiemiddel verstandig te gebruiken.
Laat het met andere woorden eerder een richtlijn zijn voor je dagelijks activiteitsniveau. Kijk zeker naar het aantal stappen (minstens 10 000 à 12 000 per dag is een mooi gemiddelde) en houd je hartslag in het oog als je bepaalde doelstellingen hebt.
Raadpleeg zeker een gediplomeerd fitnessprofessional als je concreet doel hebt. Deze coaches zijn opgeleid en ervaren om jou hierbij te helpen.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Laat ons je dan op weg helpen. We brengen je in contact met een coach die bij je past. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.